Oud goud het juiste verhaal

Oud goud hoe zit het verhaal juist?

Stel u erft gouden juwelen uit de familie, meestal geen hedendaagse nog draagbare juwelen. Meestal worden ze dan simpelweg te koop aangeboden bij een wisselkantoor of juwelier. Maar wat is de waarde van sloop goud? Bijna geen enkel juweel bestaat uit zuiver of puur goud. (24 Kt) Maar in België is dit bijna overal standaard 18 KT of (750 delen zuiver goud op 1000 delen). In Nederland en Turkije is dit standaard 14 Kt (585 delen zuiver goud op 1000 delen).

Waarom is het nooit zuiver goud?

Heel eenvoudig gouden juwelen gemaakt uit zuiver goud zijn niet draagbaar. De ring zou volledig vervormen bij dagdagelijks gebruik. Er wordt dus gelegeerd eerst en vooral de sterkte te kunnen waarborgen. Maar ook om er dus aan te kunnen werken. Een van de beste werkbare legeringen zijn deze in 18 Kt goud. Deze hebben een perfecte hardheid. Want een te hard materiaal is ook niet zo goed dit slijt namelijk te snel. Stellingen dat 14 Kt een betere legering zorgt in het vakgebied wel eens voor discussie maar de realiteit leert ons dat een legering in 18 Kt (indien perfect is samen gesteld is en correct bewerkt is) soms zelfs harder kan zijn dan 14 Kt legeringen!

Wat doe ik het beste met mijn oud goud?

Als u het aan een goudsmid zou vragen, mezelf uiteraard inbegrepen zullen de meeste de voorkeur geven om dit te her-bewerken tot een nieuw hedendaags juweel. Waarom juist? Heel eenvoudig en wel om deze redenen:

  1. Op eigen oud goud zit geen BTW én geen (verplichte) marge.
  2. De emotionele waarde dat er gewerkt wordt met goud uit de familie kan een meerwaarde zijn.
  3. De ecologische waarde ervan. Indien er gewerkt wordt met oud goud werk je met “gerecycleerd goud”

Hou daarom altijd een kleine hoeveelheid oud goud gewoon bij ( in een kluis). Je kan het altijd gebruiken voor een verlovingsring of zelfs trouwringen of je niet weet wat geven op kerstavond of oudejaar. Het goedkoopste goud is goud dat je zelf bezit maar niet gebruikt.

Vergelijk oud goud gerust met oud ijzer!

Indien je oud goud écht versleten is zoals een auto die rijp is voor het oud ijzer, dan kan je, als je geld nodig zou hebben dit verkopen zoals een autowrak.

In de goudsmid sector fronsten een aantal zeer bekwame juweliers en goudsmeden terecht hun gezicht na het lezen van het artikel van de inspecteur op radio 2. Het artikel is geschreven uit een te zwakke inlichtingsbron en is ook soms echt misleidend. Er wordt beweerd dat je min of meer 75 procent goud uitbetaald kan krijgen. De waarde van het goud dat aanwezig zit in 18 karaat goud. Wiskundig klopt dit volledig maar dit is totaal onrealistisch. Zelf een oud ijzer opkoper geeft niet de waarde aan een particulier van de echte oud ijzer prijs. We zijn handelaars, dwz dat wij ook iets moeten verdienen. Hoeveel, dat is betwistbaar. Maar zelf dat wordt door vadertje staat zelf gecreëerd daardat ze een gemiddelde winstmarge op oud goud als zijnde voor juist achten. Een controleur zou anders wel de handelaar van zwart werk kunnen betichten als deze mijlenver van het gemiddelde winstmarge zou zitten.

Er zijn ook zoveel bijkomende regeltjes (wetten) bijgekomen dat het voor de gewone juwelier, goudsmid zoveel rompslomp geeft dat het ook niet meer interssant is tenzij men per kilo’s zou inkopen. Vergeet de goudsmid of juwelier een papiertje in te vullen dan levert dit hem boetes op.

Wat hét artikel van radio 2 nog ongeloofwaardiger overkomt is dat men vergeet dat ook de handelaars zelf geen 75 procent ( of de juiste waarde van het goud) uitbetaalt krijgen omdat “de raffinaderij van goud” kosten rekent om het oud goud terug te zuiveren. Klinkt dit niet iets aannemelijker? Ik denk het wel dat is namelijk de realiteit!

Het is vooral een jammere zaak dat deze kwetsbare sector van juweliers en goudsmeden nog een klap erbij krijgt. Hopelijk hebben de meeste mensen een beetje gezond verstand en zien ze het artikel als “niet grondig” onderzocht ipv de waarheid. Zie artikel: https://radio2.be/de-inspecteur/waarom-zijn-mijn-gouden-juwelen-niet-overal-evenveel-waard

En nog een extra gouden tip

Indien uw juweel nog in prima staat is bekijk dit dan meer zoals een 2de hands auto. Uw juweel is na een controle van de vakman en een polijstbeurt ook nog wel wat meer waard dan de oud ijzer waarde! Verkoop dit gerust op veilingsites met een gerust hart. Uw vakman zal met plezier de 2de hands waarde kunnen bepalen. Voor de koper levert dit ook nog een leuk voordeel : hij of zij kan voor een prikje een mooi “ecologisch juweel” aanschaffen.

Leave a Reply