Sieraden voor ieder wat wils van platina tot plastiek

Sieraden belangrijk als symbool

Ik heb al een aantal zaken geschreven over sieraden, voornamelijk trouwringen en verlovingsringen maar de noemer: “sieraden” bevat natuurlijk veel meer dan alleen trouwringen en verlovingsringen. Belangrijk bij sieraden is dat het niet enkel diende vroeger om enkel te decoreren maar men gebruikte het ook voor zich van een bepaalde status te onderscheiden van anderen. Per cultuur kan je echt grote verschillen zien maar er zijn toch 3 zaken die je altijd bij sierden terug ziet komen: iets wat bescherming geeft, wat kleur heeft en wat geldelijke waarde heeft. Bij de Romeinen werdt bv de zegelring gebruikt om brieven te verzegelen bij de mannen en bij vrouwen meer om te decoreren van haarspelden ringen tot enkelbandjes.

Van platina tot plastiek

Zoals je in de hoofdtitel kon lezen van platina tot plastiek is heel kenmerkend voor juwelen. Platina is simpelweg het zeldzaamste en waardevolste metaal en het tegenovergestelde is dus zonder meer de plastieken juwelen, compleet waardeloos echter niet altijd zonder gevaar! Alle edele metalen zijn ongevaarlijk om te dragen, zilver heeft zelfs een bacteriedodende werking. Dat wisten ze al in de tijd van Alexander de grote die enkel water dronk uit zijn zilveren beker. De goedkope juwelen uit supermarkten daarin tegen zijn in bepaalde gevallen zelfs zeer toxisch voor het lichaam door gewoon te dragen dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse voedsel en warenautoriteit! https://nl.metrotime.be/2017/05/25/must-read/zon-20-juwelen-is-schadelijk-gezondheid/

Kwaliteit betaal je of je betaalt de gevolgen

Besparen is soms nodig zeker met de torenhoge kosten die elke Europeaan dagdagelijks in zijn brievenbus krijgt. Echter besparen op juwelen geeft altijd een nadeel. Ofwel kies je voor de 1 dag’s juwelen uit supermarkten of kledingzaken met het gevolg dat je nog wat extra toxische stoffen binnen krijgt of er zit bijna geen goud of zilver meer in je juweel. Sieraden worden al massaal uitgehold dat ze in sommige gevallen zelfs minder wegen dan een gram! Als je weet dat bv een ring normaal toch minstens 4 tot 8 gram hoort te wegen is 1 gram letterlijk té weinig. Deze juwelen kan men amper herstellen en worden rechtstreeks naar de smelttafel doorverwezen!

De moraal van het verhaal: Sieraden leer ze beter appreciëren, vooral dan het valmanschap en de creativiteit dat erin is gestopt. Kies voor degelijk gepassioneerd vakmanschap ipv van 1 van de zovelen dan kom je nooit bedrogen uit.

 

Leave a Reply